Sıkça Sorulan Sorular

Bölüme hangi puan türünden ve kaç öğrenci alınıyor?

LYS sınavı MF-1 puan türünden ve 2 tanesi Okul Birincisi kontenjanı olarak ayrılmış şekilde toplam 57 öğrenci alınmaktadır.

Bölüme girebilmek için kaç puan almış olmak yeterlidir?

Bölümün taban puanı ve başarı sıralaması her geçen sene yükselmiş, öğrenci alınan son 5 senenin tümünde %100 doluluk oranına ulaşılmıştır. Önceki yıllarda bölüme 428 gibi bir tavan puanla da öğrenci alınmıştır. Tercihinize karar vermeden önce, ÖSYM’nin internet adresinde yayınlanan 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları kılavuzu ve tablolarını inceleyebilirsiniz.

Eğitim dili Türkçe mi?

Evet, bölümümüzdeki dersler %100 Türkçe olarak anlatılmaktadır. Ancak derslerde kullanılan kaynakların ve alanımızdaki güncel gelişmeleri yansıtan literatürün büyük çoğunluğu İngilizce olduğu için öğrencilerimizin yeterli düzeyde İngilizce biliyor olmaları, ulaşacakları eğitim seviyeleri, alacakları eğitimi pekiştirmeleri ve kariyer hedefleri açısından daha yararlı olacaktır.

Hazırlık Sınıfına devam veya İngilizce yeterlik sınavına girme zorunluluğu var mı?

Hayır, ikisi de zorunlu değil. Ancak isteyen öğrencilerimiz, tamamen kendi tercihlerine bağlı olmak üzere İngilizce hazırlık eğitimi alabilirler.Fakat, 2021 yılında değişen Yabancı Diller Yüksekokulu Uygulama Esaslarının 17. maddesi gereğince isteğe bağlı yabancı dil hazırlık okumak isteyen tüm öğrencilerin muafiyet ve/veya düzey belirleme sınavlarına girmeleri zorunludur. İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı eğitimine başvuran Örgün Öğretim öğrencilerin muafiyet ve/veya düzey belirleme sınav sonuçları göz önünde bulundurularak sıralama yapılır, en yüksek puan alan öğrencilerden başlanarak başvuranların %50’si kabul edilir.

Bilgisayar Bilimleri mezunları hangi alanlarda iş bulabilirler?

Bölüm mezunları eğitimleri süresince edindikleri bilgi, beceri ve deneyimlerle, başta bilişim olmak üzere her sektörden kamu ve özel kuruluşun Bilgi Teknolojileri, Yazılım Geliştirme, Bilgi İşlem, Araştırma-Geliştirme ve Proje Yönetimi gibi bölümlerinde yazılım geliştirme, veri analizi / madenciliği, yazılım mimarisi, programlama, veritabanı tasarımı / yönetimi, sistem analizi ve entegrasyonu vd. geçerli çalışma alanlarında uzman ve yönetici olarak çalışabileceklerdir.
Ayrıca mezunlarımızın özel ilgi alanları doğrultusunda çeşitli akademik kurumlarda bağımsız bilimsel araştırmalara devam edebilecek birikime ve değişen toplum ihtiyaçlarına cevap veren öncü ve yenilikçi şirketleri kurabilecek altyapıya sahip olmaları amaçlanmaktadır.

Kampüse yakın öğrenci yurdu var mı?

Evet. Buca Kız Öğrenci Yurdu, Buca Eğitim Fakültesi içinde yer almakta ve 504 yatak kapasitesi ile kız öğrencilerimize; DEÜ Öğrenci Yurdu ise, Buca Şirinkapı Mahallesinde yer almakta olup; 760 yatak kapasitesi ile erkek öğrencilerimize hizmet vermektedir. Ayrıca, kampüsümüzün bulunduğu Buca ilçesinde (İzmir Kız Öğrenci Yurdu, İzmir Barbaros Öğrenci Yurdu, Çakabey Öğrenci Yurdu vb.) ve İzmir’in diğer ilçelerinde Kredi Yurtlar Kurumu’na ait devlet yurtları ve diğer kuruluşların işlettiği özel yurtlar bulunmaktadır.

Kampüse ulaşım nasıl sağlanmaktadır?

Tınaztepe Kampüsüne toplu taşıma ile şehrin çeşitli noktalarından doğrudan veya aktarmalı ulaşım sağlanmaktadır. Çevre yolu üzerinden (genellikle yaz dönemi hariç) Bornova, Karşıyaka ve Fahrettin Altay Meydanından ve Buca Şirinyer’den kampüs içine direkt otobüs hatları olduğu gibi, Tınaztepe Kampüsü Kuzey Girişindeki aktarma merkezini kullanarak başta İZBAN Şirinyer istasyonu olmak üzere, İzmir’in çeşitli noktalarından aktarmalı otobüs seferi imkanları mevcuttur. Güncel bilgiler için lütfen ESHOT web sitesini inceleyiniz.

Yurtdışında eğitimle ilgili öğrencilerinize ne gibi imkanlar sunuyorsunuz?

Bölümümüz öğrencileri ERASMUS, MEVLANA ve FARABİ öğrenci değişim programları kapsamınca anlaşma yapılan yabancı ve ulusal üniversitelerde 1 veya 2 dönem eğitim alabilirler. Anlaşma imzaladığımız üniversite sayısına ve öğrencinin talebine bağlı olarak Avrupa’da eğitim ve staj olanakları her geçen yıl artmaktadır. Daha önce İspanya, Almanya ve Portekiz’de bulunan öğrenci veya öğretim üyelerimizle ilgili detaylı bilgiye Eğitim/Değişim Programları sayfasından ulaşabilirsiniz.

Yüksek Lisans ve Doktora programlarınız var mı?

Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü çatısı altında 2014-15 öğretim yılından bu yana Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalında Yüksek Lisans eğitimi verilmektedir. Bölümümüz ana bilim dalı Doktora programının başlatılması için gerekli çalışmalar halen yürütülmektedir. Daha detaylı bilgi için Lisansüstü Eğitim sayfamızı inceleyebilirsiniz.